Fairdelen

 

                                                                                                Heeft u een vraag over dit thema?

Waarom:

Van 'fair' weg en lekker dichtbij naar fair-delen! Er is genoeg. Iedereen kan iets, iedereen heeft iets en door dit met elkaar te delen, hebben we allemaal meer. Goed voor mens, milieu en maatschappij. Hiervoor staat het thema ‘fairdelen’. Delen is niet nieuw. Het is eigenlijk van alle tijden. Vroeger bestond het uit het uitlenen van een boek, het samen gebruiken van een wasmachine, het helpen van een ander of het delen van een maaltijd. Eigenlijk bevat het alle situaties waarin je onderling vraag en aanbod bij elkaar brengt. De één heeft een boormachine die hij niet altijd gebruikt, de ander kan goed een belastingformulier invullen.

Hoe:
Voor spullen, diensten, mobiliteit, voedsel, zorg, tuin, verblijfplaatsen, vaardigheden en nog veel meer kan je steeds vaker in je buurt terecht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders graag deelt. Dit gebeurt het meest binnen de eigen gemeenschap, maar ook steeds meer via slimme websites. De deeleconomie bestaat niet alleen uit delen, er wordt ook verhuurd, verkocht, geruild, gegeven en geleend. Huren? Kopen? Dat is toch geen delen? Inderdaad, huren en kopen zijn geen delen, maar zijn wel deel van de deeleconomie, omdat het niet meer gaat om bezit, maar om ‘toegang’. Het wordt steeds gewoner om niet meer alles zelf te bezitten. Voorwaarde is wel dat de toegang tot de spullen, diensten, zorg, en dergelijke gelijk blijft.

Wat:
De Pioniers van de Toekomst willen aandacht geven aan duurzame deelinitiatieven. Dat kan zowel fysiek en online. Samen met andere partijen willen we een Duurzaamheidscentrum ontwikkelen. Mogelijk dat er op termijn een centrum komt waar ruimte is voor het delen van spullen, kennis en informatie, ontmoeten, sociale innovatie met winst voor iedereen. Een fysieke plek van en met bewoners. De plek waar verbindingen worden gelegd.

Andere voorbeelden van initiatieven
www.netl.nl/agenda/nieuw-initiatief-2
www.duurzaaminnoordoostpolder.nl
www.peerby.com  (uit)lenen van allerlei spullen in je directe omgeving
www.mywheels.nl  (uit)lenen van een auto
www.thuisafgehaald.nl  delen van maaltijden
www.marktplaats.nl
www.vriendeninnop.nl  Voor een vriendencirkel. Interesses en hobby’s kunnen worden gedeeld, zodat iemand weer kan doen in de maatschappij.
www.sameninnop.nl  Vraag iets aan een ander of doe iets voor en met een ander en vind elkaar

Dit is geen complete lijst van deelinitiatieven. We proberen de lijst zo volledig mogelijk te maken. We ontvangen graag aanvullingen.

 

Top <h4>pioniersvandetoekomst.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/themas">Thema's</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselpioniers">Voedselpioniers </a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/http://www.energiepioniers-nop.nl/">Energiepioniers</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/http://www.energiecoachnop.nl/">Energiecoach</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/cleantechpioniers">Cleantechpioniers</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/evenementen">Evenementen</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairdelen">Fairdelen</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtrade">Fairtrade</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtrade-en-huisverkooproute">Fairtrade- en huisverkooproute</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/symposium">Symposium</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/proeverij-op-locatie">Proeverij op locatie</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/duurzaamheidsmarkt-2014">Duurzaamheidsmarkt 2014</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/over-ons">Over ons</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/organisatie">Organisatie</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/doelstelling">Doelstelling</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/mensen">Mensen</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/sponsors">Sponsors</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/partners">Partners</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/berichten">Berichten</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/inspiratie">Inspiratie</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactformulier">Contactformulier</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/ideeenformulier">Ideeënformulier</a></li> <li><a href="http://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuwsbrief-aanmelden">Nieuwsbrief aanmelden</a></li> </ul>