Smaaklessen in de Noordoostpolder

IS UW JAARPROGRAMMA AL ROND?

Aanbod voor verenigingen en scholen.

Voedsel en gezondheid
Voedsel en gezondheid is een actueel thema.

De themagroep Voedselpioniers van de St. Pioniers van de Toekomst heeft een verhaal over dit thema en komt graag een keer bij u langs met het programma smaaklessen.

Smaaklessen
Smaaklessen is een interessant voorlichtingsprogramma over voedsel en gezondheid dat verzorgd wordt door polderbewoners die ervaring hebben met dit onderwerp en u kunnen informeren over de aspecten rond gezonde voeding. Het programma duurt 2 uren en kost vanwege een sponsorondersteuning slecht €100,–

U kunt zich aanmelden via info@pioniersvandetoekomst.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smaaklessen voor het basisonderwijs zijn niet nieuw in de polder. ,,In het verleden werden die lessen ook gegeven”, vertelt Colinde de Nijs van restaurant Le Mirage in Emmeloord. ,,De subsidie vanuit ministerie van landbouw en gezondheid daarvoor is echter gestopt, waardoor ook de lessen veelal wegvielen. Nu willen we dat met de Pioniers van de Toekomst herstellen.” Colinde is degene die samen met Roelfien Wuestenink van Studio TeGast de lessen gaat geven op de scholen en voor vereniging, eventueel ook op locatie. Een les duur ongeveer twee uur.

Doel van de lessen is om bewustwording en kennis over voedsel over te brengen, legt Colinde uit. ,,We laten zien wat vers gekookt is, onderwijzen over (prijs)verschillen.

Waarom is de ene chocola goedkoop en de ander duur. Hoe komt dat nou?” Een smaakles zou geen smaakles zijn als de deelnemers niet zelf zouden kunnen proeven wat de verschillen zijn. ,,We willen dat ze er over na gaan denken wat ze eten en er daardoor bewuster mee omgaan. Dat ze een andere beleving krijgen bij eten.”

In de lessen wordt onder meer gewezen op seizoen producten. Een voorbeeld dat steevast in de lessen naar voren komt, is het verhaal van de man die iedere dag van het jaar aardbeien wil eten. Met de import van aardbeien uit Afrika kan dat, maar alleen vers en het liefst uit de polder betekent dat de aardbeiliefhebber in het seizoen moet toehappen. ,,We vertellen hoe het kan dat er het hele jaar aardbeien zijn, maar wat dat voor invloed heeft op het milieu. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de sliptong, blijven we die eten dan sterft deze vis uit.”

Ook het ambachtelijke product, dus het eigengemaakte gerecht versus het kant-en-klare gerecht uit de supermarkt, komt aan bod. Natuurlijk heb je tijdwinst op korte termijn, maar weet je eigenlijk wel wat je allemaal binnenkrijgt?

De Pioniers van de Toekomst hopen dat veel scholen en verenigingen op hun aanbod ingaan. De lessen worden ondersteund met leskisten die samengesteld zijn door de IVN. ,,Het leukste  is natuurlijk als de scholen of verenigingen er een heel thema omheen bouwen en dat het niet bij een eenmalige les blijft.”