Fairtrade Noordoostpolder

 

Contact: fairtrade@pioniersvandetoekomst.nl

 

 

Fairtrade-Gemeente-NoordoostpolderVeel van de producten die je koopt, komen niet uit Nederland. De meeste producten worden buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op je vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is. Wij vinden het heel normaal dat we precies kunnen kopen wat we willen. De makers van de artikelen en de producenten van de grondstoffen wonen veelal in landen als India, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben.

Wat is fairtrade?Logo_FTG_PNG

Er zijn internationale regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom:

  • Handel met respect voor mens en milieu
  • Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten
  • Ondersteuning bij productontwikkeling
  • Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners.

Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen maar ook de importeurs en de winkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel. Iedereen moet zich aan de regels houden.

Wie zijn die producenten en wat hebben zij aan fairtrade?

Het zijn bijvoorbeeld koffieboeren, zilversmeden en houtsnijders. Mensen die vaak thuis of in een klein atelier werken. Die met weinig middelen prachtige producten maken. Vaak zijn ze aangesloten bij een grotere organisatie, soms ook niet. De producenten leven in arme landen. Vaak hebben ze geen stromend water, eten of medicijnen. Wonen ze in krotten en kunnen de kinderen niet naar school. Eerlijke handel betekent niet alleen een prijs waardoor je fatsoenlijk kunt leven met je gezin, het is ontwikkeling in bredere zin: bv. extra aandacht voor het milieu, je kinderen naar school, een pomp met stromend water in het dorp, enz.

Fairtrade in de Noordoostpolder

In de zeventiger jaren werd er in Emmeloord eerlijke rietsuiker verkocht per bakfiets en later ook de koffie in een kleine natuurwinkel. Een korte poos waren de eerlijke producten niet te verkrijgen in de Nop, maar in 1982 lieten anderen zich de koffie toesturen door SOS Wereldhandel. De groep werd groter: contactpersonen in elk dorp en in Emmeloord zorgden maandelijks voor de bestelling van de ‘koffieklanten’. Door mond-tot-mond-reclame ontstond een grote groep ‘eerlijke koffie’ klanten. Deze abonnementenverkoop en de inzet van een groep vrijwilligers is de basis van het succes. En dat was hard nodig, want de kleine koffieboer(in) en de arbeiders op de grote koffieplantages werden flink uitgebuit. Loon naar arbeid was er niet bij. Hun gezin onderhouden lukte vaak al niet, laat staan de kinderen naar school te kunnen sturen.

WereldwinkelIn september 1997 was het tijd voor een winkel aan de Korte Achterzijde in Emmeloord: de Stos-infoshop (St. Ontwikkelingssamenwerking) een samenwerkingsproject van meerdere Derde Wereld groepen: Melania, Zoa, Unicef, St. Ethiopie/Eritrea, Gered gereedschap, Vluchtelingenwerkgroep Ens, St. Palm en de Wereldwinkel. Vijf jaar later, 2002, groeide de winkel uit het jasje en werd de Wereldwinkel geopend aan de overkant.

Een sprong in het diepe, maar het lukte. Er staat een prachtige winkel, uniek in Emmeloord, gerund door 40 vrijwilligers, die allemaal staan voor het ideaal van een rechtvaardige wereld.

Fairtrade Gemeente

 NOP-fairtradeIn de loop van de jaren zijn er steeds meer fairtrade food producten in de supermarkt te verkrijgen. Gelukkig maar, want ooit zal Fair Trade gewoon moeten zijn in alle winkels, ook wat betreft kleding, schoeisel, siervoorwerpen, servies, speelgoed, enz.

De Wereldwinkel heeft een voorbeeldfunctie – elk product draagt bij aan eerlijke handel.

Inmiddels is de Noordoostpolder Fair Trade Gemeente. Dat betekent dat er in meerdere winkels en supermarkten fairtrade producten te koop zijn, de gemeente fairtrade producten inkoopt, bij verschillende organisaties en bedrijven fairtrade koffie en thee gedronken wordt en in een aantal  horeca-bedrijven fairtrade producten gebruikt worden.

Bekijk de  fairtrade route route in de Noordoostpolder voor bedrijven en organisaties die fairtrade- en/of streekproducten aanbieden.

Fairtrade is gegroeid en moet nog meer groeien, het is de meest effectieve manier van armoedebestrijding en voor ontwikkeling.