29 januari 2018

Er is zeer veel belangstelling voor de workshops rond het thema voedselverspilling georganiseerd door Pioniers van de Toekomst in samenwerking met Le Mirage en StudioTeGast.

Voedselverspilling

Afgelopen jaar kwam uit onderzoek naar voren dat 18% van het restafval in de Noordoostpolder bestaat uit voedsel. Uit landelijke cijfers blijkt dat we thuis gemiddeld 45kg voedsel per persoon, per jaar weggooien. Dit gaat om een bedrag van 2.5 miljard euro per jaar wat verspild wordt in Nederland.

Het doel van deze workshops is daarom om inspiratie op te doen om thuis bewust te kopen, koken en bewaren zodat we met ons allen minder voedsel verspillen.

 

Slim kopen, koken en bewaren

De voedselpioniers Roelfien Wuestenenk en Truus Vlaming geven allerlei tips rond het thema slim kopen, koken en bewaren in StudioTeGast in Creil.  Na de inleiding rond dit thema gaan we met twee groepen de keuken in. Er wordt bijvoorbeeld een soep gemaakt van seizoensgroenten zoals rode bieten, knolselderij, pastinaak of wortel.

Verder worden er geroosterde wintergroentes uit de oven of een curry van de koude grond gemaakt. Er zijn diverse workshops met verschillende thema’s waaronder ook het thema restverwerking. Tijdens deze workshop worden er aardappelkroketjes gemaakt met zelfgemaakte mayonaise. Of wat te denken van een gevulde omelet, een simpele manier om kliekjes te verwerken.

Een ander thema is koken zonder pakjes of zakjes. Hierbij worden tips gegeven over kruiden, door hier te koken met kruiden, gedroogd en vers en dit te proeven hopen we mensen te inspireren om zelf op die manier aan de slag te gaan.

Als afsluiting de proeverij, alle gerechtjes worden gepresenteerd door de koks die uitleggen hoe ze de gerechten hebben gemaakt. Tussendoor is er gelegenheid om de boekentafel te bekijken en ervaringen uit te wisselen.

 

Er zijn op dit moment 7 workshops gegeven, in februari vinden de laatste 3 workshops plaats.

Overzicht