Fairtrade

 

                                                                                                Heeft u een vraag over dit thema?

Waarom:
Veel van de producten die je koopt, komen niet uit Nederland. De meeste producten worden buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op je vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is.

De makers van de artikelen en de producenten van de grondstoffen wonen veelal in landen als India, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. Het zijn bijvoorbeeld koffieboeren, zilversmeden en houtsnijders. Mensen die vaak thuis of in een klein atelier werken. Die met weinig middelen prachtige producten maken. Vaak zijn ze aangesloten bij een grotere organisatie, soms ook niet.

De producenten leven in arme landen. Vaak hebben ze geen stromend water, eten of medicijnen, wonen in krotten en kinderen kunnen niet naar school.

Eerlijke handel betekent niet alleen een prijs waardoor je fatsoenlijk kunt leven met je gezin, het is ontwikkeling in bredere zin. Bijvoorbeeld extra aandacht voor het milieu, je kinderen naar school of een pomp met stromend water in het dorp. De fairtradegroep zet zich in voor eerlijke handel.

Hoe:
Er zijn internationale regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom

  • Handel met respect voor mens en milieu
  • Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten
  • Ondersteuning bij productontwikkeling
  • Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners

Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen, maar ook de importeurs en de winkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel.


Wat:
Fairtrade in de Noordoostpolder
In de zeventiger jaren werd er in Emmeloord eerlijke rietsuiker verkocht per bakfiets en later ook de koffie in een kleine natuurwinkel. Een korte poos waren de eerlijke producten niet te verkrijgen in de Noordoostpolder, maar in 1982 lieten anderen zich de koffie toesturen door SOS Wereldhandel. De groep werd groter: contactpersonen in elk dorp en in Emmeloord zorgden maandelijks voor de bestelling van de ‘koffieklanten’. Door mond-op-mond-reclame ontstond een grote groep ‘eerlijke koffie’ klanten. Deze abonnementenverkoop en de inzet van een groep vrijwilligers is de basis van het succes.

 

     


In september 1997 was het tijd voor een winkel aan de Korte Achterzijde in Emmeloord: de Stos-infoshop (St. Ontwikkelingssamenwerking). Een samenwerkingsproject van meerdere Derde Wereld groepen: Melania, Zoa, Unicef, St. Ethiopie/Eritrea, Gered gereedschap, Vluchtelingenwerkgroep Ens, St. Palm en de Wereldwinkel.

Vijf jaar later, 2002, groeide de winkel uit het jasje en werd de Wereldwinkel geopend aan de overkant. Een sprong in het diepe, maar het lukte. Er staat een prachtige winkel, uniek in Emmeloord, gerund door 40 vrijwilligers, die allemaal staan voor het ideaal van een rechtvaardige wereld.

Inmiddels heeft Noordoostpolder het predicaat Fairtrade Gemeente. Dat betekent dat er in meerdere winkels en supermarkten fairtrade producten te koop zijn, de gemeente fairtrade producten inkoopt, bij verschillende organisaties en bedrijven fairtrade koffie en thee gedronken wordt en in een aantal horeca-bedrijven fairtrade producten gebruikt worden.Bekijk de Fairtrade route in de Noordoostpolder voor bedrijven en organisaties die fairtrade- en/of streekproducten aanbieden.

 

Als pioniers van de Toekomst hebben wij als speerpunt onze pijlen gericht op de basisscholen. Ons doel is om zoveel mogelijk basisscholen Fairtrade te maken. Bekijk hier de brief en handleiding.


Wie vormen de fairtradegroep:
Annie van Zwol; Auke van der Hoek; Susanne Karssens en Agnes Olgers. 

Top <h4>pioniersvandetoekomst.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/themas">Thema's</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselpioniers">Voedselpioniers </a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselbos">Voedselbos</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/energiepioniers">Energiepioniers</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/cleantechpioniers">Cleantechpioniers</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/evenementen">Evenementen</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtrade">Fairtrade</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtradekaart">Fairtradekaart</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/symposium">Symposium</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/proeverij-op-locatie">Proeverij op locatie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/duurzaamheidsmarkt-2014">Duurzaamheidsmarkt 2014</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/over-ons">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/organisatie">Organisatie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/doelstelling">Doelstelling</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/mensen">Mensen</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/sponsors">Sponsors</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/partners">Partners</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/berichten">Berichten</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/inspiratie">Inspiratie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/pioniersbulletin">Pioniersbulletin</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuwsbrieven">Nieuwsbrieven</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactformulier">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/ideeenformulier">Ideeënformulier</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuwsbrief-aanmelden">Nieuwsbrief aanmelden</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>