31 januari 2020

Column Johan Uitdewilligen 29 januari 2020

De vrijwilligers van het Voedselbos Emmeloord gingen op excursie naar een Belgisch voedselbos. Siem Ottenheim exploiteert onder de naam 'De Nieuwe Hof' een perceel van 4,2 ha onder de rook van St. Truiden gelegen op het domein van kasteel Nieuwenhoven. Dit kasteel heeft vooral gefungeerd als ‘lusthof voor de voeding van lichaam en geest’ zo blijkt uit de geschiedenis. 

(bron: https://eetmeerbosch.nl/. Deze website biedt ook veel informatie over de ontstaansgeschiedenis van en de werkwijze op De Nieuwe Hof).

  
Was de excursie een lust voor lichaam en geest? Voor de geest zeker! Het was bijzonder leerzaam om de verschillen en overeenkomsten tussen De Nieuwe Hof en Voedselbos Emmeloord te zien. Vijftien jaar geleden is De Nieuwe Hof stap voor stap ontstaan uit een kale maisakker. De ontwerper kon maximaal profiteren van inzichten en wensen en bouwde zo een productief landbouwsysteem. Huidige eigenaar Siem maakte indruk op ons door zijn kennis, zijn afgewogen keuzes en door het feit dat hij idealisme weet te paren aan efficiëntie. “Daar snoei ik wel, hier niet. Onder die spruitkool wied ik niet, dat is niet nodig. Ik pluk alleen tot reikhoogte, de rest is voor de vogels. Vraatschade door dieren accepteer ik, ik heb er ook plezier van. Appelbomen steunen met een paal, helemaal niet nodig, kijk maar! Twee fte moet op termijn mogelijk zijn”.
Tijdens de rondleiding maakten onwetende vrijwilligers een kortstondig geluksmoment mee. Toen onze Emmeloorder planten- en bomenexpert werd gevraagd naar de naam van een bijzondere boom, moest hij voor de allereerste keer het antwoord schuldig blijven. We waren erbij, oh, heerlijk toeval!

 

Was de excursie een lust voor het lichaam? Het vervoer was bijzonder comfortabel, het zonnetje scheen, het gezelschap aangenaam. Tijdens een koffiestop bij een motel bij Eindhoven was het contrast groot: we verruilden de wereld van Eet Meerbosch voor die van flexwerkend Nederland, voorover gebogen over laptops, stilzwijgend turend op mobieltjes.

Overzicht