Twee avonden op rij zijn vrijwilligers, partners en belangstellenden uitgenodigd om mee te varen en te genieten van goed gezelschap, lekker en lokaal eten met de insteek 80% groentes en lokale producten en 20% vlees of vis en van wat verder weg. Beide avonden komen zo’n 70 mensen meevaren en dineren en vormen een mooie mix van gewoon geïnteresseerden tot actieve vrijwilligers en partners.
"De Pioniers van de Toekomst staan op de schouders van de eerste polderpioniers en gaan voor een duurzame Noordoostpolder. Dat doen we door het stimuleren van allerlei initiatieven en activiteiten. Liefst leuk, laagdrempelig en ‘lekker iets anders’”, aldus voorzitter Judith Kets tijdens haar welkomstwoord. Zij wenst iedereen een smakelijke rondvaart en veel leuke ontmoetingen.
We varen tussen de windmolens van Windpark Westermeerwind, tevens één van de trouwe partners van de ‘pioniers’. Anne de Groot, één van de eigenaren van het windpark, laat mooie beelden zien van de aanleg en benadrukt dat het windpark er ook wil zijn voor de bewoners van de Noordoostpolder. De rode lampjes op de molens zijn een issue; er wordt aan gewerkt om die uit te zetten, tenzij er een vliegtuig in de buurt is. Ik zit net aan een tafel met belangstellenden die aan de rand van Emmeloord wonen en de lampjes daar ook zien. Voor hun aanleiding om zich aan te melden voor dit varend diner en de molens eens van dichtbij te bekijken. Naast aandacht voor de lampen krijgt ook het voorkomen van vogel- en vleermuizenslachtoffers aandacht; dit vraagt om doorlopend onderzoek en aanpassingen.
Ondertussen genieten we van een fijn aperitief, een mooie amuse en een heerlijk voorgerechtje. Onderdeks zijn de koks van partner Slump Catering & Events hard bezig en de bemanning van De Zuiderzee serveert een en ander onder leiding van de kapitein Riekelt. De kapitein blijkt een vrolijke entertainer die als geboren Urker mooie verhalen opdist. We weten nu tenminste waar al die kinderen op Urk vandaan komen!
Het hoofdgerecht is een uitgebreid buffet met herkenbaar de 80/20 insteek en tenslotte een fijn dessert van appeltjes uit de Noordoostpolder, verwerkt in appel-crumble taartje met ijs. Erg lekker! We zijn weer aangemeerd, met koffie en bonbons sluiten we af en wij kijken terug op een mooie avond. Inspirerend om te zien dat zoveel leuke mensen enthousiast zijn voor een duurzame Noordoostpolder!
Een bezoekersverslag, door Arianne Zuiderveld.