VoedselPioniers

Duurzaamheidsmarkt

Contact: voedsel@pioniersvandetoekomst.nl

 

 

Voedsel en duurzaamheid is voor ons op de volgende uitgangspunten gebaseerd
Duurzaam voedsel
  1.  Gezond voedsel bevordert de menselijke gezondheid omdat het een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem.
  2. Gezond voedsel bestaat bij voorkeur uit gevarieerd seizoensgebonden natuurlijk regionaal voedsel.
  3. Kennis en voorlichting over herkomst, productiemethoden, product verwerking en bereidingswijze vinden wij belangrijk.
  4. De Noordoostpolder is bij uitstek een gebied voor gezonde voedselproductie. Daar zijn we trots en zuinig op.
  5. Voedselverspilling willen wij  beperken en voorkomen. Daarom ondersteunen wij initiatieven die iets aan voedselverspilling doen.

We ondersteunen daarom de volgende ontwikkelingen:

  •  Bewustwording en voorlichting omtrent gezond voedsel
  • Het organiseren van groenteclubs (voedselcoöperaties)
  • Het vestigen van een natuurwinkel
  • De mogelijkheid van een (groenten) zelfpluktuin
  • Het voorkomen van voedselverspilling
  • Het bevorderen van de streekmarkt en andere streekinitiatieven
Activiteiten van de Voedselpioniers
1. Groenteclubs

Bij de groenteclub werkt iedereen mee. De kar wordt getrokken door een aantal coördinatoren die wat meer tijd investeren dan de gemiddelde deelnemer, maar in principe draagt iedereen zijn steentje bij. Door talenten in te zetten waar nodig wordt de kracht van iedereen op de juiste manier gebruikt waardoor de groenteclub een sterke en solide onderneming kan worden. De groenteclub heeft geen winstoogmerk en iedereen draagt op vrijwillige basis zijn steentje bij.
Lid worden van groenteclub kan door een berichtje te sturen aan biogroentenop@gmail.com.

2. Proeverijen op locatie

Bij het beleven op locatie zijn de volgende aspecten van belang:

Locatie: In de Noordoostpolder zijn verschillende locaties te vinden waar telers meerdere producten telen. Lees meer

Product informatie: Als uitgangspunt bepalen we een of meerdere producten en laten vervolgens de teler  zijn verhaal en passie voor zijn producten vertellen alsmede hoe het product bewaard/behandeld wordt. Lees meer

Toepassingen: Na het verhaal van de teler gaan we aan de slag met de producten. In de zetting van een mobilekeuken gaat de kok aan de slag met het vertellen van de verschillende toepassingen van de producten en kan hij alle tips meegeven over de specifieke producten. Lees meer

Bereidingen: Het geven van een kook demo met daarbij de juiste uitleg wordt als volgt ingericht. Bij voorkeur werken we met  een tweemanschap. De een verteld wat de ander aan het doen is en kan zodoende ook direct vragen beantwoorden. Lees meer
De eerste proeverij is inmiddels gehouden bij zorgboerderij Groeizaam om 28 november.

3. Voorlichting en educatie

Als voedselpioniers hebben we een modulair voorlichtings-/educatieprogramma ontwikkeld wat voor verschillende doelgroepen geschikt is. Het richt zich op de volgende aspecten: – voedsel en natuur – voedsel en productie/verwerking -voedsel en gezondheid – voedsel en verdiepende kennis.  Lees meer over de smaaklessen op de scholen in de Noordoostpolder.

Ben u geïnteresseerd geraakt en wilt u met ons meedenken, reageren kan ook via de  contactpagina    /