Na een hartelijke ontvangst door Judith Kets, voorzitter van de Pioniers van de Toekomst, trapte Frank de avond in de Beurszaal van 't Voorhuys af met een komische noot: ‘De beloofde dosis inspiratie en humor moet ik nog wel even waarmaken,’ grapte hij. Dat deed hij ruimschoots. Het publiek van alle leeftijden werd actief betrokken met interactieve quizvragen en herkenbare dilemma’s over voedselkeuzes en duurzaamheid.
Zo vroeg Frank onder andere:
‘Hoeveel procent draagt het voedselsysteem bij aan klimaatverandering?'
‘Welke manier van transport is het meest duurzaam?’
‘Is het beter voor het klimaat om spaghetti carbonara of spaghetti bolognese te eten?’
‘Kies je een biologische komkommer in plastic of toch liever de onverpakte gangbare variant?’
Door deze vragen te combineren met luchtige humor, wist Frank belangrijke boodschappen over te brengen zonder belerend te zijn. Hij liet zien hoe kleine dagelijkse keuzes grote gevolgen hebben. Ook besprak hij verrassende feiten, zoals dat soja voor koeien vaak leidt tot ontbossing, terwijl soja voor menselijke consumptie dat niet doet. Daarnaast vindt maar liefst 60% van de voedselverspilling plaats in huishoudens, goed voor zo’n € 500 aan weggegooid voedsel per jaar. Een bezoeker merkt op dat er veel doorgedraaid voedsel is bij de boer. ‘Vanwege de bizar hoge eisen die aan het uiterlijk van groente en fruit worden gesteld, belandt veel goed voedsel niet in de winkel. Daar is denk ik nog wel wat winst te behalen.’
Frank ging verder met het belichten van maatschappelijke trends en gedragsinvloeden. Stop met eetdrammen is zijn devies. Want ongeveer 80% van de advertenties promoot ongezond eten. Waarom? Omdat onbewerkte groenten en fruit geen merk hebben en dus minder aantrekkelijk zijn om te verkopen. Zijn boodschap: kleine keuzes hebben grote impact, zoals minder vlees eten, minder vliegen, minder spullen, en juist meer groenten eten, avonturen beleven en herinneringen in je leven brengen. Frank legt uit dat collectieve gedragsverandering al een groot verschil kan maken wanneer 25% van de bevolking meedoet. Een mooie opsteker om de avond mee te besluiten.
Marieke van Geemen en Marije Breman van de evenementencommissie kijken met plezier terug op de avond: ‘Het was een interactieve, inspirerende en vooral gezellige bijeenkomst. Iedereen ging naar huis met nieuwe inzichten, praktische tips en een glimlach.’ Na afloop bleef het publiek nog lang napraten bij de borrel en de risotto bitterballen, waarbij ze onderling ervaringen en tips uitwisselden over gezondere en duurzamere keuzes. Kun je nu beter witte wijn drinken of toch rode? Of misschien wel helemaal niet?
Voor wie zelf zijn kennis wil testen en verder wil verdiepen, heeft Fork Ranger een speciale app ontwikkeld, een boek met recepten uitgebracht en een website vol handige informatie en tips: www.forkranger.com.
De College Talk 2025 is de opvolger van het jaarlijkse symposium van de Pioniers van de Toekomst, maar dan met een frisse, toegankelijke twist. College Talk 2025 liet zien dat duurzaamheid en plezier hand in hand gaan: een avond vol interactie, humor en praktische inzichten waarmee iedereen direct aan de slag kan om zijn of haar food-afdruk te verkleinen.
Tekst: Jet van der Veen
Fotografie: Sjors Evers
