Titel: 'Fix je Foodafdruk: maak impact met je menu'
Datum: Vrijdag 31 oktober 2025
Locatie: Beurszaal theater 't Voorhuys, Emmeloord
Samenvatting: Frank Holleman, mede-oprichter van Fork Ranger, nam de bezoekers mee op een luchtige, humoristische reis door de wereld van bewuste voedselkeuzes: minder vlees, meer planten. Maar ook: minder spullen, meer herinneringen en minder vliegen, meer avontuur. Ofwel: kleine keuzes met grote impact.
Promotie: poster
Kun je de wereld verbeteren met wat er op je bord ligt?
Frank Holleman, medeoprichter van Fork Ranger, liet zien dat dit niet alleen mogelijk is, maar ook leuk en verrassend kan zijn! College Talk ‘Fix je foodafdruk’ op vrijdag 31 oktober trok maar liefst 170 bezoekers. Het was een leuke avond uit voor jong en oud, vol humor, inspiratie en praktische handvatten om je foodafdruk te verkleinen.
Na een hartelijke ontvangst door Judith Kets, voorzitter van de Pioniers van de Toekomst, trapte Frank de avond in de Beurszaal van 't Voorhuys af met een komische noot: ‘De beloofde dosis inspiratie en humor moet ik nog wel even waarmaken,’ grapte hij. Dat deed hij ruimschoots. Het publiek van alle leeftijden werd actief betrokken met interactieve quizvragen en herkenbare dilemma’s over voedselkeuzes en duurzaamheid.
Zo vroeg Frank onder andere:
‘Hoeveel procent draagt het voedselsysteem bij aan klimaatverandering?'
‘Welke manier van transport is het meest duurzaam?’
‘Is het beter voor het klimaat om spaghetti carbonara of spaghetti bolognese te eten?’
‘Kies je een biologische komkommer in plastic of toch liever de onverpakte gangbare variant?’
Door deze vragen te combineren met luchtige humor, wist Frank belangrijke boodschappen over te brengen zonder belerend te zijn. Hij liet zien hoe kleine dagelijkse keuzes grote gevolgen hebben. Ook besprak hij verrassende feiten, zoals dat soja voor koeien vaak leidt tot ontbossing, terwijl soja voor menselijke consumptie dat niet doet. Daarnaast vindt maar liefst 60% van de voedselverspilling plaats in huishoudens, goed voor zo’n € 500 aan weggegooid voedsel per jaar. Een bezoeker merkt op dat er veel doorgedraaid voedsel is bij de boer. ‘Vanwege de bizar hoge eisen die aan het uiterlijk van groente en fruit worden gesteld, belandt veel goed voedsel niet in de winkel. Daar is denk ik nog wel wat winst te behalen.’
Frank ging verder met het belichten van maatschappelijke trends en gedragsinvloeden. Stop met eetdrammen is zijn devies. Want ongeveer 80% van de advertenties promoot ongezond eten. Waarom? Omdat onbewerkte groenten en fruit geen merk hebben en dus minder aantrekkelijk zijn om te verkopen. Zijn boodschap: kleine keuzes hebben grote impact, zoals minder vlees eten, minder vliegen, minder spullen, en juist meer groenten eten, avonturen beleven en herinneringen in je leven brengen. Frank legt uit dat collectieve gedragsverandering al een groot verschil kan maken wanneer 25% van de bevolking meedoet. Een mooie opsteker om de avond mee te besluiten.
De evenementencommissie van de 'pioniers' kijkt met plezier terug op de avond: ‘Het was een interactieve, inspirerende en vooral gezellige bijeenkomst. Iedereen ging naar huis met nieuwe inzichten, praktische tips en een glimlach.’ Na afloop bleef het publiek nog lang napraten bij de borrel en de risotto bitterballen, waarbij ze onderling ervaringen en tips uitwisselden over gezondere en duurzamere keuzes. Kun je nu beter witte wijn drinken of toch rode? Of misschien wel helemaal niet?
Voor wie zelf zijn kennis wil testen en verder wil verdiepen, heeft Fork Ranger een speciale app ontwikkeld, een boek met recepten uitgebracht en een website vol handige informatie en tips: www.forkranger.com.