Voedselpioniers

 

                                                                                             Heeft u een vraag over dit thema?

Waarom:

Lekker, veilig en gezond eten is een basisbehoefte voor ons mensen. Deze ene zin raakt aan tal van aspecten rondom voedsel. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende vraag naar voedsel vanwege een toenemende wereldbevolking. Dit wordt nog versterkt door steeds meer bestedingsruimte van consumenten, terwijl we weten dat de grondstoffen voor onze voedselproductie steeds minder voorradig zijn. En wat is gezond, veilig en lekker? Alhoewel inzichten hierover veranderen is er steeds meer basiskennis aanwezig. Voedselpioniers wil die kennis graag uitdragen.

Hoe:
Samen met verschillende partijen uit de voedselketen verzorgen we activiteiten waarbij voedselaspecten aan bod komen. Leidraad in de communicatie is het stimuleren van het gebruik van plantaardige, regionale, seizoenproducten voor ons eten.

Wat:
Samen met andere partijen organiseren we onder andere voorlichting, lezingen, debatten, workshops, proeverijen en evenementen gericht op gezonder voedsel(teelt); betere bodemvruchtbaarheid; efficiënter grondstofgebruik; beter dierenwelzijn en voorkoming van voedselverspilling.

Daarnaast is kennis over herkomst, productiemethoden, productverwerking en bereidingswijze van ons voedsel erg belangrijk. Veel kennis, innovatie en mogelijkheden zijn aanwezig in de Noordoostpolder; bij uitstek een gebied voor gezonde voedselproductie. Enkele voorbeelden van activiteiten van de voedselpioniers:

Proeverijen op locatie:
Bij het beleven op locatie zijn de volgende aspecten van belang:
Locatie: In de Noordoostpolder zijn verschillende locaties te vinden waar telers meerdere producten telen. 
Product informatie: Als uitgangspunt bepalen we een of meerdere producten en laten vervolgens de teler zijn verhaal en passie voor zijn producten vertellen alsmede hoe het product bewaard/behandeld wordt.
Toepassingen: Na het verhaal van de teler gaan we aan de slag met de producten. In de zetting van een mobile keuken gaat de kok aan de slag met het vertellen van de verschillende toepassingen van de producten en kan hij alle tips meegeven over de specifieke producten.
Bereidingen: Het geven van een kook demo met daarbij de juiste uitleg wordt als volgt ingericht. Bij voorkeur werken we met een tweemanschap. De één vertelt wat de ander aan het doen is en kan zodoende ook direct vragen beantwoorden. 


Voorlichting en educatie:
Als voedselpioniers hebben we een modulair voorlichtings-/educatieprogramma ontwikkeld wat voor verschillende doelgroepen geschikt is. Het richt zich op de volgende aspecten: voedsel en natuur, voedsel en productie/verwerking, voedsel en gezondheid en voedsel en verdiepende kennis.


Streekmarkt:
De voedselpioniers ondersteunen de maandelijkse streekmarkt in het centrum van Emmeloord.


Wie vormen de voedselpioniers:

Kees Knook, Sandra Schrijver, Guust de Nijs, Coline de Nijs, Roelfien Wuestenenk, Lydia Haafkens, Annemiek Vlaming, Truus Vlaming, Marc van Niekerk, Digni van den Dries, Henrike Kathmann, Tineke Alberts en Ingrid Jansen.

Top <h4>pioniersvandetoekomst.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/themas">Thema's</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselpioniers">Voedselpioniers </a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselbos">Voedselbos</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselbos-functies-vrijwilligers">Voedselbos: functies voor vrijwilligers</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/energiepioniers">Energiepioniers</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/cleantechpioniers">Cleantechpioniers</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/evenementen">Evenementen</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtrade">Fairtrade</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/fairtradekaart">Fairtradekaart</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/symposium">Symposium</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/proeverij-op-locatie">Proeverij op locatie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/duurzaamheidsmarkt-2014">Duurzaamheidsmarkt 2014</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/over-ons">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/organisatie">Organisatie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/doelstelling">Doelstelling</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/sponsors">Sponsors</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/partners">Partners</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/berichten">Berichten</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/inspiratie">Inspiratie</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/pioniersbulletin">Pioniersbulletin</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuwsbrieven">Nieuwsbrieven</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/column">Column</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/nieuwsbrief-aanmelden">Nieuwsbrief aanmelden</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactgegevens">Contactgegevens</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/contactformulier">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/ideeenformulier">Ideeënformulier</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/voedselbos-vrijwilliger">Voedselbos: meld je aan als vrijwilliger</a></li> <li><a href="https://www.pioniersvandetoekomst.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>