Het diner is dit keer verzorgd door Le mirage bij u thuis, die in de Belgische barak een top viergangen diner serveert. Met, bij elke gang een bijpassende wijn, bier of alcoholvrij drankje, zorgvuldig geselecteerd door sommelier Colinde.
We worden in stijl ontvangen onder de kastanjebomen voor de barak en binnen staan al prachtig gedekte tafels klaar. Na het voorgerecht aan tafel krijgen we een koude tuinbonen gazpacho mee naar buiten en starten de eerste rondleidingen. Terug in de barak zijn de tafels opnieuw gedekt en gaan we op andere plekken zitten. Zo ontmoeten we weer nieuwe tafelgenoten. Het dessert werd genuttigd tijdens de tweede ronde rondleidingen en bij terugkomst onder de kastanjes wacht de koffie en thee met wat lekkers erbij.
De rondleidingen en de wisselende tafelschikking zorgen er voor dat we echt nieuwe mensen ontmoeten en leuke gesprekjes hebben. Er zijn dit keer, op de vrijdag, veel gasten gekomen die het voedselbos en de 'pioniers' nog niet of nauwelijks kennen en veel te vragen hebben. Een mooie mix van boeren en burgers die onder de indruk zijn van het mooie landschap dat zich ontwikkelt in het bos.
Rondleidingen en de Belgische barak
Arend Netjes, de vrijwilligerscoördinator van het voedselbos, vertelt bij het voorgerecht over de geschiedenis van de Belgische barak. In de Eerste Wereldoorlog zijn honderden van deze barakken in België gebouwd om Franse en Belgische krijgsgevangenen in onder te brengen. Toen in de Tweede Wereldoorlog de Noordoostpolder in cultuur werd gebracht was er gebrek aan van alles en zijn er ongeveer honderd naar de polder gehaald. Nu is de Belgische barak aan de Sportlaan in Emmeloord met behulp van de Gemeente Noordoostpolder en vele vrijwilligers mooi opgeknapt en is het de enige barak die nog in originele staat te vinden is in de polder.
De rondleidingen in het voedselbos gaan in drie ploegen naar de hoogstamboomgaard, het kruidenpad en de strokenteelt. In de hoogstamboomgaard laat Tiem van Veen zien welke fruit- en notenbomen er staan en vertelt hij over de aanleiding van het voedselbos. Door de essentaksterfte moest er veel gekapt worden én hebben jonge studenten bedacht dat een voedselbos een mooie invulling was voor dit stuk van het Emmelerbos. Hij vertelt: in de polder is er vaksgewijs aangeplant met steeds één boomsoort, een monocultuur in feite, maar dat verhoogt het risico op ziektes. Hij haalt één van de ontwerpers van het groen in de polder aan, Piet Kelder, die veel wegbeplantingen en erfbeplantingen heeft ontworpen, ook het Eikenlaantje hier vlakbij. Toen Tiem hem vroeg wat vind je er nu van dat alweer zoveel van wat je gedaan hebt teloor is gegaan door ziektes zei hij: “ach, de bijl is ‘t penseel van het landschap. De natuur herstelt zich wel weer en d’r komen wel weer andere dingen”. Mooier kan je het niet zeggen.
Bij het kruidenpad laat Jannie Verhage ons een onbekende plant proeven en raden wat het is: niemand weet het, maar er blijkt colakruid te staan. We lopen door naar de eetbare bloementuin. Met de vrolijk gekleurde bloemblaadjes kun je je eten opfleuren. De bloemenboter bij ons diner is een mooi voorbeeld van hoe eenvoudig je het eten extra mooi kan maken. De meeste bloemetjes hebben niet veel smaak, maar een uitzondering hierop is de Oost-Indische kers die een lekkere pittige radijs smaak heeft.
Bij de strokenteelt legt Arend Netjes ons uit wat er allemaal groeit. De fruitbomen zorgen voor een schuilplek voor de vogels en insecten en er tussen in is o.a. Russische smeerwortel geplant. Deze mooie plant die de bodem verbetert en niet vermeerdert via zaad (en dus niet woekert zoals de gewone smeerwortel) vindt gretig aftrek via Marktplaats. Op de stroken er tussen, staan verschillende groentes die op de woensdagochtenden in de Belgische barak verkocht worden. Bekende soorten, zoals de knoflook en bonen, die er goed bij staan, maar ook minder bekende, zoals de yacon en de oca knollen. Dit is de enige plek in het bos waar bezoekers niet zelf mogen oogsten. Deze opbrengst wordt in de winkel verkocht om de kosten te dekken.
Eén van de dinergasten is aardappelboer en wil komend jaar het pootgoed leveren, een ander is stewardess en komt meewerken als ze op woensdagochtend vrij is. Mooie voorbeelden van enthousiaste reacties op een prachtige avond!