Lasting fields
Het project Akker van de Toekomst is een logisch vervolg op het project Lasting Fields waarin met name geavanceerde machines (licht, geautomatiseerd en geen fossiele brandstof) zijn ontwikkeld die een passende rol kunnen spelen in de verduurzaming van de landbouw. Met de Akker van de Toekomst worden (nieuwe) mogelijkheden getoond voor een circulaire én rendabele landbouw die in evenwicht is met natuur, milieu en maatschappij.
Natuurinclusief
Op 2 ha. worden in het voorjaar vijf gewassen gezaaid en gepoot in afwisselende stroken. Elke drie meter staat een ander gewas waarmee de monocultuur wordt doorbroken. Onbereden bedden en speciaal ontwikkelde lichte geautomatiseerde werktuigen zorgen voor minder bodemverdichting.
Er wordt gestreefd naar 90% vermindering van het gewasbeschermingsmiddelen gebruik, 40% minder energieverbruik, geen gebruik van kali en fosfaat kunstmeststoffen, maximaal 30 kg kunstmeststikstof/ha/jaar en 80% minder waterverbruik.
Hiermee wordt een circulaire natuurinclusieve landbouw gerealiseerd die in praktische zin nu al herkenbaar is voor akkerbouwers en volledig inspeelt op de toenemende en terechte maatschappelijke zorg ten aanzien van natuur, milieu, voedselveiligheid, eenvormigheid van het landschap en veiligheid voor mens en omgeving.
Initiatiefnemers
Het project wordt met name mogelijk gemaakt met een POP3 subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Indieners van het project Akker van de Toekomst zijn:
- Stichting Future Food Production
- Stichting Pioniers van de Toekomst
- Metamorphosis VOF
Daarnaast wordt intensief samengewerkt met:
Van de volgende partijen is een geldelijke ondersteuning verkregen:
Voor verdere inhoudelijke informatie verwijzen we naar de website: www.akkervandetoekomst.nl.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten en open dagen op de Akker van de Toekomst? Volg dan de Facebookpagina of Instagrampagina.